Edito da Oxford University Press il libro di Marco Bittelli, Roberto Olmi e Rodolfo Rosa, fornisce un'ampia panoramica sulla visione d'insieme con esempi applicativi con dati sperimentali e presi dalla letteratura, con codici scritti in R. Qui tutte le informazioni.

With the guest editors Elisa Marraccini (University of Udine, Italy), Nicola Silvestri (University of Pisa, Italy) and Julie Ingram (University of Gloucestershire, UK), this Special Issue of Italian Journal of Agronomy will focus on methods and strategies for successful transitions towards more sustainable cropping systems designed and assessed with stakeholders. The deadline for abstract submitting is 30 September 2022. At this IJA link all the information.

Just published by Elsevier "The agricultural Internet of Things and decision support for Smart Farming", edited by: Annamaria Castrignanò, Gabriele Buttafuoco, Raj Khosla, Abdul M. Mouazen, Dimitrios Moshou, Olivier Naud.

The purpose is to illustrate how a set of technologies related to agronomic management, remote and proximal survey, data mining, decision making and automation, can be efficiently integrated in one system.

The chapters cover how a set of key enabling technologies (KET) related to agronomic management enable real-time monitoring of soil conditions, determine real-time, site-specific requirements of crop systems, help develop a decision support system (DSS) aimed at maximizing the efficient use of resource and provide planning for agronomic inputs differentiated in time and space.

Ideal for researchers, academics, postgraduate students and professionals, the book presents presents the science behind smart technologies for agricultural management, reveals the power of data science and how to extract meaningful insights from big data and proves how advanced technologies can become site-specific, operationally feasible and economically affordable.

The book "Innovations in Sustainable Agriculture" was recently published by SPRINGER. The editors are Muhammad Farooq and Michele Pisante.

“This volume is a ready reference on sustainable agriculture and reinforce the understanding for its utilization to develop environmentally sustainable and profitable food production systems. It describes ecological sustainability of farming systems, present innovations for improving efficiency in the use of resources for sustainable agriculture and propose technological options and new areas of research in this very important area of agriculture.”

Flyer and Table of Contents

12/04/2018

E' stato recentemente pubblicato il libro "Nonlinear Time Series Analysis with R" edito da Oxford University Press tra i cui autori figura il socio SIA Prof Marco Bittelli dell'Università di Bologna.

Il testo fornisce una guida pratica alle tecniche empiriche emergenti che consentono ai professionisti di diagnosticare se i dati che appaiono altamente fluttuanti e random sono guidati da forze dinamiche casuali o deterministiche. Questo libro è rivolto a professionisti e studenti laureati in ingegneria e scienze biofisiche e sociali. I suoi obiettivi principali sono aiutare i non matematici, con una conoscenza limitata delle dinamiche non lineari, a diventare operativi in NLTS; e in questo modo spianare la strada per l'NLTS da adottare tra gli strumenti empirici convenzionali e nei corsi di base delle discipline mirate.

Per maggiori informazioni e per acquistare il libro vedere il sito https://global.oup.com/academic/product/nonlinear-time-series-analysis-with-r-9780198808251?cc=it&lang=en&

11/02/2018

Il mercoledì 21 febbraio alle ore 11.30 presso il Mipaaf (Roma) - Sala Cavour  si terrà la presentazione dell’opera “Biotecnologie sostenibili” e la presentazione della collana Edagricole Università & Formazione. Il volume offre una panoramica delle più recenti innovazioni biotecnologiche in agricoltura, con particolare riferimento alle attuali sfide della sostenibilità e della sicurezza alimentare.

06/09/2017

E' stato pubblicato da Edagricole New Buisiness Media il volume curato dai Proff Egidio Ciriciofolo e Paolo Benincasa "Sementi: biologia, produzione e tecnologia", 2017.
Il testo tratta gli aspetti fondamentali della materia: struttura e biologia del seme, selezione e conservazione delle sementi, trattamenti di concia e priming, normative per la certificazione e il commercio delle sementi, metodi di analisi, colture da seme di specie erbacee ed orticole.

Italian Journal of Agronomy